Erasmus+ mobility program, 2017/2018-as tanév

Intézményünk második alkalommal nyert Erasmus+ mobility pályázaton. A program támogatásával 20 fő diák mehet Ausztriába tanulni.

A szakképzésben résztvevő tanulók három hetet töltenek Bécsben többek között a bécsi Univerzitätszahnklinik fogtechnikai laboratóriumában, ahol lehetőségük lesz kipróbálni magukat a fogtechnikus szakmában, új eszközöket, anyagokat megismerni, nyelvet tanulni és nem utolsó sorban, megismerni egy másik munkakultúrát.

A jelentkezők közül a tanulmányi eredmények és a nyelvismeret alapján dönt az iskola tantestülete, hogy ki legyen az a 20 szerencsés diák, aki tavasszal kiutazhat Bécsbe.

Az intézménynek és a diákoknak ismét egy hatalmas lehetőség. Ez okból, a diákokat már idejében elkezdjük felkészíteni és külön foglalkozások keretében lelkileg és szellemileg is ráhangolni erre a nagy lehetőségre, ami – egy kis szerencsével – meghatározhatja majd az egész életüket.

Az intézményünk bízik abban, hogy a pályázat, a közös készülődés és a háromhetes külföldi tartózkodás mind jó hatással lesz az iskolai közösségre. A projektbe azok kerülhetnek be, akiknek jó a tanulmányi eredményük, szorgalmasak, ismerik a nyelvet és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A kiutazás előtt szakmai ismeretek, angol-német nyelv és ország-ismeret témakörökben felkészítést tartunk.

A mobilitás alatt a diákok egy másik kultúrába csöppennek és megtapasztalhatják az osztrák felfogást, kultúrát és munkakultúrát. Az interkulturális tapasztalatok egyben azt is lehetővé teszik, hogy a diákok el tudják helyezni magukat a világban és felismerjék, hogy értékesek, ami jót tesz az önbecsülésüknek.

Többségüknek nincs a mobilitáskor magyarországi munkatapasztalata, így majd csak a jövőben fogják tudni levonni ezeket a tanulságokat. Az ilyen programok pozitív hatással vannak a diákokra, mert profi hozzáállással találkoznak, és olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek még sokáig elkísérik őket.

A résztvevők jó nevű, nagyobb cégnél szerezhetnek szakmai tapasztalatot, ami lehetővé teszi nyelvtudásuk, szakmai ismereteik fejlődését. Az eredményeket oktatási segédanyagként az intézmény szakmai oktatásában, illetve az intézmény népszerűsítésében is fel tudjuk használni.